25 juni 2024

Wat is kinderoefentherapie?

Misschien heb je er wel eens vaker over gehoord: kinderoefentherapie. Dit is een speciale vorm van therapie, die kinderen helpt bij hun ontwikkeling. Een kinderoefentherapeut behandelt voornamelijk kinderen die moeite hebben met motorische problemen. Maar wat houdt kinderoefentherapie verder nog meer in? Wij vertellen je er graag meer over, lees dus snel verder!

Welke kinderen?
Kinderen van allerlei leeftijden komen in aanmerking voor kinderoefentherapie. Zo worden zowel baby’s als peuters geholpen. Baby’s kunnen bijvoorbeeld geholpen worden, wanneer zij achterblijven in de ontwikkeling van het rollen, zitten, kruipen, staan of het lopen. Maar ook wanneer ze weinig initiatief nemen of onderzoekend zijn. Een kinderoefentherapeut helpt het kind dan met het soepeler bewegen en het spelenderwijs leren. Peuters hebben veelal moeite met leren fietsen of dat ze vaak struikelen of vallen. Dit kan ook ervoor zorgen dat ze niet goed kunnen rennen, springen, klimmen en noem maar op! Dit is natuurlijk vervelend voor tijdens het spelen en ook hiervoor komt een kindertherapeut goed van pas!

Waarom kinderoefentherapie?
Kinderoefentherapie is een speelse behandelwijze voor kinderen. Door diverse oefeningen en spellen leren kinderen te werken aan hun ontwikkelpunten. Bij de intake stelt de oefentherapeut vooral vragen aan de ouders omtrent de opvoedwijze en waar het kind precies moeite mee heeft. Hierna volgt er een motorisch onderzoek, waarbij er wordt gekeken naar de bewegingswijze van het kind. Zo kan er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld.

Waar kan ik terecht?

Er zijn diverse praktijken die kinderoefentherapie aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan zowel zelfstandige praktijken als praktijken met meerdere therapeuten onder één dak, zoals bij groepspraktijk Risdaele. Bekijk van te voren waar er bij jou in de buurt een therapeut zit en kies vervolgens de therapeut die het beste bij je past. Het is van te voren wel goed om even te controleren bij de zorgverzekering of je zomaar bij elke praktijk terecht kan.