26 juni 2024

Populairste speelgoed in Nederland; de geschiedenis van Lego

Al jarenlang is het populairste speelgoed Lego. Zowel in Nederland als wereldwijd is er aan Lego niet te ontkomen. Het merk heeft zich ontwikkeld tot het bekendste en populairste speelgoed merk in Nederland en misschien ook wel de wereld. Alleen waar is dit merk ontstaan? Het merk is geboren in Denenmarken en begon bij Ole Kirk Christiansen.  Nu kun je bij elke speelgoedwinkel online Lego stenen kopen. Deze werden voor het is na de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Daarvoor werd er ook aan houten speelgoed geproduceerd. Dit stopte, omdat de zoon van Ole, Godtfred geloofde in de kracht van de Lego stenen.

Lego gaat snel internationaal

Vanaf de jaren zestig werd Lego een internationaal bedrijf. In 1966 kwam de allereerste trein det op de markt. Twee jaar later opende het eerste Legoland. Meer dan vijfhonderdduizend mensen kwamen in het eerste jaar na de opening. Vervolgens werd Duplo geïntroduceerd. Dit zijn de grotere blokken die veilig zijn om als heel klein kind mee te spelen. De groei bleef maar komen. De introductie van lijnen zoals Technic en de minifigures zorgden voor nog meer groei. De ontwikkeling van het merk bleef maar doorgaan.

Grote merken verbinden zich aan Lego

In het begin van de jaren negentig werden de resultaten wat minder. Om dit op te lossen bedacht Lego om samenwerkingen aan te gaan met grote merken. Merken als Super Heroes en Star Wars gingen de samenwerking aan. Dit zorgde weer voor een enorme groei. Aan dit plan wordt nu nog steeds vastgehouden. Er zijn heel veel samenwerkingen en er komen ook steeds nieuwe bij. Zoek het speelgoed online eens op en je zult zien dat er heel veel bekende merken samenwerken met Lego. Door de populariteit van de Lego stenen zijn ze zelfs games en bioscoopfilms gaan maken.